Houtreparatie: zelf hout repareren

Houtreparatie: zelf hout repareren

Een trap of deur waar je per ongeluk tegenaan hebt gestoten en waar nu een stuk af is, of een een houten vloer waar iets zwaars op gevallen is. Het zijn allemaal voorbeelden van situaties waarin een kleine houtreparatie wenselijk is. Gelukkig kun je zelf heel goed een houtreparatie uitvoeren. Deze blog gaat over het repareren van kleine houtschades. Wil je juist meer weten over houtrotschades? Lees hier meer over het herkennen en repareren van houtrot.

Verschil tussen houtrot en houtschade

Er zijn verschillende soorten houtreparaties. Het verschil hierin zit in de oorzaak. Zo heb je bijvoorbeeld houtschade die veroorzaakt is door houtrot. Houtrot wordt veroorzaakt door schimmels en komt vaak voor in hout dat blootgesteld wordt aan veranderende weersomstandigheden. Er zijn ook mechanische schades, zoals scheuren, deuken en noesten. Die mechanische schades zijn meestal kleine houtschades. 

Wat is een houtreparatie en welke soorten houtschade kun je repareren?

Voorbeelden van kleine soorten houtschades zijn:

  • Deuken, krassen en butsen
  • Spijkergaatjes
  • Andere gaatjes in het hout
  • Noesten
  • Barsten en spleten

Het kan zijn dat je een buts, deuk of kras in je trap of deur tegenkomt. Voor al deze kleine houtschades kun je gemakkelijk zelf een houtreparatie uitvoeren. Noesten in de vloer of barsten en spleten in een trap zijn ook voorbeelden van verschillende soorten houtschade. Het hout compleet vervangen is vaak erg duur. Je moet vrij nemen om een vakman aan huis te laten komen om het hout te laten vervangen en je betaalt zowel voor de materiaalkosten als manuren. Een barst of noest in het hout is daarnaast maar een klein onderdeel van het hout. Door het hout compleet te vervangen, verspil je dus hout wat nog goed is.

Het repareren van houtschade is een goedkope en blijvende manier om houtschade te herstellen. Hierdoor ben je minder tijd en geld kwijt aan de herstelwerkzaamheden en kun je zelf voor een fractie van de kosten de houtreparatie uitvoeren. Bovendien zorgt een goed uitgevoerde houtreparatie ervoor dat je hout nog jarenlang mooi blijft. Door overschilderen zie je namelijk helemaal niets meer van de reparatie.

Houtrot repareren

Waarmee kun je houtschade repareren?

Kleine houtschade repareer je met de Premium Plamuur. Bekijk onze Kluscoach video’s om te zien hoe je dit gebruikt. Kleine houtschades zijn schades tot 6mm diep. Is er sprake van houtrot of schades tussen de 6 en 20 mm diep? Kies dan voor de EAZYFIX® Houtrotvuller. Dit product is specifiek voor rot hout of diepe schades bedoeld en heeft meer blijvende elasticiteit om spanningsverschillen in hout op te vangen. Dit voorkomt scheuren in de reparatie. Een houtreparatie kan dus met beide producten uitgevoerd worden, maar het hangt van het soort schade af, welk product je moet gebruiken.

Voordelen van houtschade repareren met de Premium Plamuur

  • Met één koker houtplamuur repareer je tot wel 100 verschillende houtschades
  • Je kunt het ook gebruiken als lijm
  • Na een half uur droogtijd schuur- en overschilderbaar
  • Je gooit niet onnodig goed hout weg
  • Zowel geschikt voor binnen- als buitenreparatie
  • Reparatie zakt niet uit
  • Scheurt niet en beweegt mee met de rest van het hout
  • Altijd een superglad resultaat
  • Je ontvangt automatisch 5 jaar lang volledige garantie op je reparatie

Kleine houtschades repareren en netjes afwerken

Voor kleine houtschades gebruik je de Plamuur. Zo kun je met de Epoxy plamuur bijvoorbeeld meerdere kleine gaten in hout vullen en spijkergaatjes dichten. Doordat je zeer secuur kunt werken met de Plamuur, zie je achteraf helemaal niks meer van de reparatie.

Gebruik Gebruik het Opbouwmes (3cm), Mengmes (5cm) of Reparatiemes klein (10cm) om de Plamuur aan te brengen en glad te strijken. Schrik niet als er een luchtje van de Plamuur afkomt, dit is normaal. Zouden we het product reukloos maken, dan tast dit de kwaliteit van de Plamuur aan en dat willen we natuurlijk niet! Merk je dus dat het product aromatisch is, dan betekent dit dat het zijn werk goed doet! Doordat de Plamuur na uitharden blijvend elastisch is, beweegt deze mee met het hout. Dit voorkomt scheuren in de reparatie. Ook hout egaliseren doe je met vulmiddel. Schuur het glad en schilder over de reparatie heen. Je houtwerk ziet er weer als nieuw uit!

Plamuur gebruiken in vijf stappen

  1. Kies voor een goed kitpistool om de koker uit te knijpen
  2. Meng de componenten op het plastic mengplateau
  3. Ga direct aan de slag met repareren, na het mengen van de twee componenten, heb je daar 7 tot 10 minuten de tijd voor
  4. Laat de plamuur volledig uitharden, dat duur zo’n 30 minuten
  5. Als laatste kun je de plamuur nog gladschuren en oververven

Algemene tips voor jouw houtreparatie

  • Breng de Plamuur in dunne lagen aan
  • Druk de Plamuur goed aan. Zo haal je de lucht uit jouw reparatie en voorkom je luchtinsluiting
  • Gebruik het Mengplateau en meng de twee componenten tot een egale massa
  • Smeer dun uit op het Mengplateau, zo kun je er langer mee werken
  • Na uitharding is het mogelijk de reparatie te schuren en over te schilderen

Advies nodig over hout repareren? Neem contact op met EAZYFIX®

Neem contact op met ons met onze klantenservice voor meer informatie of kijk bij onze veelgestelde vragen voor aanvullende productinformatie.

Houtrot reparatie

DEEL:

RECENTE BERICHTEN:

Onze succesgarantie uitgelegd

Houtrot is een aantasting aan het houtwerk, veroorzaakt door schimmels. Aan de buitenkant, zeker met geschilderd houtwerk, zie je niet direct dat het hout aangetast is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en handige tips & tricks? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang direct een kortingscode van 10% korting voor je eerstvolgende bestelling. Bekijk alle voordelen van de nieuwsbrief online.

Scroll naar boven