Gemakkelijk een houten vensterbank repareren

Gemakkelijk een houten vensterbank repareren

Net als veel andere houten meubels en spullen, kan een houten vensterbank gemakkelijk beschadigen. Schade aan je vensterbank kan op verschillende manieren ontstaan. In veel gevallen is die schade gelukkig goed te repareren. In dit blog leggen we uit hoe schade aan je vensterbank ontstaat en hoe je die schade snel repareert.

Verschillende soorten schade aan je vensterbank

Schade ontstaat op allerlei manieren aan je vensterbank. Als er iets hards tegen de houten vensterbank aan komt, ontstaat er schade. Er komen dan bijvoorbeeld stukjes van de vensterbank af, of er ontstaan krassen. Soms heb je een vensterbank buiten, bijvoorbeeld in een erg diep kozijn. Als je een houten vensterbank buiten hebt, is er kans dat er houtrot in de vensterbank ontstaat. Er zijn dus verschillende manieren waarop er schade in je vensterbank kan ontstaan.

Houtrotvuller kozijn

Schade aan je houten vensterbank repareren

Binnenshuis krijg je voornamelijk te maken met schade aan je houten vensterbank door bijvoorbeeld harde dingen die tegen de vensterbank aan stoten, of krassen die in je vensterbank terecht komen. Hoe repareer je schade aan je vensterbank? Als jouw vensterbank geschilderd is, dan begin je met het wegschuren van de verf rondom de beschadigde plek. Als je de verf goed hebt weggeschuurt, meng je de EAZYFIX® Premium Houtplamuur. Die breng je vervolgens met een plamuurmes aan in de beschadiging. Daarna laat je de plamuur minimaal 30 minuten uitharden.

Als de plamuur goed is uitgehard, schuur je de reparatie glad. Door de reparatie te schuren, zie je straks geen enkel verschil meer tussen de vensterbank en de reparatie. Na het schuren, schilder je de vensterbank opnieuw, waardoor je de reparatie bedekt. Nu is je vensterbank weer zo goed als nieuw!

Stap voor stap lezen hoe je houtschade repareert? Check dan onze Klusacademy!

Houtrot in je houten vensterbank repareren

Als je een houten vensterbank buiten hebt, is deze erg gevoelig voor houtrot. Houtrot kun je voorkomen door een goede verflaag op je vensterbank aan te brengen. Is die verflaag doorbroken, of is je vensterbank beschadigd, dan kan houtrot ontstaan. Je herkent houtrot aan luchtbubbels onder de verf, of afbladderende verf.

Houtrot is in de meeste gevallen zelf te repareren. Doe dit alleen als het droog weer is. Je begint met het schuren van het hout, waarna je het verrotte hout uit de vensterbank verwijdert. Dat doe je bijvoorbeeld met een houtfrees. Als al het houtrot verwijderd is, breng je wat houtversterker aan en laat je dit een tijdje intrekken. De houtversterker zorgt ervoor dat het hout sterker wordt en beter hecht aan de houtrotvuller. Is de EAZYFIX® Premium Houtversterker ingetrokken, dan meng je de EAZYFIX® Premium Houtrotvuller, waarna je deze met een plamuurmes aanbrengt. Ook de Houtrotvuller moet een tijd uitharden, dit duurt ongeveer vier uur. 

Als de Houtrotvuller is uitgehard, schuur je de reparatie glad. Vervolgens kun je de vensterbank weer opnieuw schilderen. Zo is er niets meer van de reparatie meer te zien, is je vensterbank weer zo goed als nieuw en is deze beschermd tegen houtrot dankzij de nieuwe verflaag.

Al onze tips voor een houtrotreparatie vind je in het stappenplan voor houtrot verwijderen van onze Klusacademy.

DEEL:

RECENTE BERICHTEN:

Onze succesgarantie uitgelegd

Houtrot is een aantasting aan het houtwerk, veroorzaakt door schimmels. Aan de buitenkant, zeker met geschilderd houtwerk, zie je niet direct dat het hout aangetast is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en handige tips & tricks? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang direct een kortingscode van 10% korting voor je eerstvolgende bestelling. Bekijk alle voordelen van de nieuwsbrief online.

Scroll naar boven