Houtrot herkennen en repareren

Houtrot komt bij veel woningen voor. Binnenshuis is de kans op houtrot erg klein. Een mechanische schade zoals een gat, scheur of kras komt vaker binnenshuis voor. Houtrot ontstaat bijna altijd buiten. Dat komt omdat hout daar in aanraking komt met verschillende weerselementen, zoals regen en zon. Wat zijn kenmerken van houtrot en nog belangrijker, hoe kun je het repareren als je er last van hebt? De antwoorden op die vragen ontdek je in dit blog.

Wat is houtrot en hoe ontstaat het?

Houtrot is een aantasting van het hout dat wordt veroorzaakt door schimmels. Dit gebeurt wanneer houtwerk wordt blootgesteld aan invloeden zoals regen, wind en vocht. Nu zorgen deze invloeden niet direct voor houtrot. Het is een samenkomst van omstandigheden die ervoor zorgt dat de schimmels actief worden: temperatuur tussen de 5-40 graden, zuurstof en een vochtgehalte van hout dat hoger is dan 21%. Blijft het vocht langdurig in het hout hangen, dan vormt dit een voedingsbodem voor schimmels die in het hout kunnen blijven groeien. De volgende factoren versnellen dit groeiproces:

 • Een slechte verflaag
 • Een slechte ventilatie van het kozijn (bv. geen naadje onder de dorpel) 
 • Materiaal in het hout dat vocht aantrekt zoals spijkers en schroeven 
 • Ongunstige plaatsing van het kozijn, bijvoorbeeld wanneer het kozijn in de volle regen staat, of niet onder een afdak is geplaatst

Hoe meer het kozijn direct blootgesteld wordt aan regen, hoe groter de kans op houtrot. Wil je houtrot in een kozijn voorkomen, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het houtwerk goed bijgehouden en beschermd wordt en dat schimmels geen kans krijgen.

Houtrot herkennen

Houtrot kun je gelukkig redelijk gemakkelijk herkennen; of zijn er een aantal duidelijke punten waarmee je kunt checken of er sprake is van houtrot. Houtrot kan voorkomen in allerlei soorten hout, maar vind je meestal in kozijnen. Let op de volgende kenmerken wanneer je het hout controleert:

 • Als het hout loslaat, komt dat veelal door vochtig en rottend hout. Check of er barstjes of luchtbellen in de verflaag zitten, of dat de verflaag afbladdert.
 • Krijgt het hout een zwarte of bruine kleur, dan kan dit wijzen op houtrot.
 • Je kunt houtrot soms ook herkennen aan klemmende deuren en ramen, maar houd hierbij in gedachten dat dit ook de oorzaak kan zijn van bijvoorbeeld een los of scheef scharnier.

Bekijk onderstaande video voor praktijkvoorbeelden van verschillende houtrot schades: 

Download de gratis houtrot kozijnencheck

Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de doe-het-zelf inspectie in jouw mailbox!

Voordelen van houtrotreparatie

Wat ons betreft zitten er alleen maar voordelen aan houtreparatie. De belangrijkste voordelen zijn:

 • Je kunt het zelf
 • Kostenbesparend: reparatie is goedkoper dan vervangen
 • Er is geen duurzamer alternatief, want je gooit niet onnodig gezond hout weg. Repareren is veel milieuvriendelijker dan het vervangen van een kozijn. Ook wanneer de nieuwe kozijnen van kunststof zijn
 • Je kunt de mooie, originele houten elementen in je huis laten zitten. Oud hout is meestal van supergoede kwaliteit. Veel beter zelfs dan nieuw hout dat tegenwoordig verkocht wordt. Zonde om weg te gooien dus!

Een gerepareerd kozijn gaat in veel gevallen langer mee dan een nieuw geplaatst kozijn. In 90% van de gevallen ontstaat houtrot op dezelfde plekken, meestal in de hoeken van een kozijn. Door dit te repareren, weet je zeker dat je geen houtrot meer krijgt in die die plekken. Houtrot repareren is qua kosten altijd goedkoper en jouw bestaande houten kozijn is weer zo goed als nieuw. Is een (gedeeltelijke) vervanging van het hout toch nodig, dan kun je ook kiezen voor een deelvervanging. Voor kleine houtrotplekken raden we de Houtrotvuller aan. Dit is geschikt voor plekken kleiner dan een vuist. Voor grote houtrotschades adviseren we deelvervanging of lamineren met de Houtrotvuller. Wil je weten hoe hout lamineren werkt. Bekijk dan deze webinar

Houtrot repareren binnen en buiten: welke tools heb ik nodig om houtrot te verwijderen en te repareren?

Herken je houtrot en wil je dit verwijderen? Top! Dan kun je nu met onze EASYFIX producten aan de slag! Hiervoor heb je nodig: 

Stappenplan houtrot repareren: hoe kun je zelf houtrot verwijderen, repareren en beschadigd hout herstellen?

Houtrot is in de meeste gevallen eenvoudig zelf te verwijderen en te repareren. Een volledig nieuw kozijn is vaak niet nodig en een stuk minder duurzaam dan wanneer je het hout repareert. Houtrot repareren of vervangen lijkt vaak moeilijker dan het eigenlijk is. Mensen kiezen vaak voor volledig vervangen van een kozijn of laten het aan een professional over. Een professional is een stuk duurder en het vervangen is minder duurzaam dan wanneer je het zelf repareert. Zelf kun je houtrot al repareren in vier simpele stappen:

1. Verwijder houtrot

Verwijder het houtrot met een Houtrotfrees. Hierna meet je het uitgefreesde hout met een Houtvochtmeter, zodat je zeker weet dat het hout droog genoeg is om te repareren.

2. Voorbehandelen

Breng Houtversterker aan en laat het 25 minuten in het hout trekken. Houtversterker versterkt het hout en creëert een stevig hechtvlak voor de Houtrotvuller.

Hout opvullen

3. Hout opvullen

Meng de twee componenten houtrotvuller en vul het hout op met de Premium Houtrotvuller van EAZYFIX. Laat de Houtrotvuller 4 uur uitharden.

4. Reparatie afwerken

Schuur en overschilder de uitgeharde houtrotvuller. Je reparatie ziet er weer uit als nieuw! Ben je nog niet helemaal tevreden? Breng nog een 2e laag aan.

Bekijk ook onze Kluscoach video’s voor meer uitleg en een video over houtrotreparatie.

Grote houtrotschades herstellen en repareren

Wil je grote gaten vullen in hout of barsten in hout herstellen en is er sprake van houtrot? Verwijder dan het rotte hout en gebruik de EAZYFIX® Premium Houtversterker voor versterking van het gezonde hout en een betere hechting. De Houtversterker gebruik je als voorstrijk voor de houtrotvuller en is een vloeistof die in het hout trekt. De naam van dit product zegt letterlijk wat het doet, het versterkt namelijk het hout, zodat het in de toekomst stevig blijft en de Houtrotvuller er beter aan kan hechten. Heb je de Houtversterker gebruikt? Dan kun je de schade vullen met de EAZYFIX® Premium Houtrotvuller. Vervolgens kun je de Premium Plamuur het beste gebruiken als tweede laag om het gat perfect af te dichten.

Nog wat extra tips voor tijdens de houtrot reparatie

 • De reparatie moet minstens 5mm dik zijn, voor een optimaal resultaat.
 • Houd rekening met een aanbevolen maximale laagdikte van 20mm. Is het te vullen gat dieper dan 20mm? Werk dan in 2 of meer lagen. Laat elke laag eerst uitharden voordat je er een nieuwe laag op aanbrengt. Schuur de uitgeharde laag altijd kort voor een goede hechting. 
 • Voorkom luchtinsluiting. Haal de lucht uit jouw reparatie door tijdens het mengen van de epoxy de luchtbellen eruit te drukken. Druk de Houtrotvuller ook goed aan wanneer je deze in het gat aanbrengt.
 • Repareer bij voorkeur niet in de volle zon en gebruik het EAZYFIX® Mengplateau om de reparatie van direct zonlicht af te schermen.
 • Repareer altijd op droog hout
 • Gebruik altijd een Houtversterker in combinatie met de Houtrotvuller. Dit zorgt voor een versterking van de houtvezels, een stabiele ondergrond en een betere hechting van de Houtrotvuller.
 • De Premium Houtrotvuller is ook geschikt voor ander soort diepe gaten, met aanbevolen maximale laagdikte tussen 0,5 en 2 cm. 
 • Ben je na reparatie nog niet helemaal tevreden? Met de Premium Houtrotvuller kun je een nieuwe laag Houtrotvuller of Plamuur aanbrengen over de uitgeharde laag.

Wat kun je doen om houtrot te voorkomen?

Is het houtrot verwijderd, dan wil je natuurlijk dat deze nooit meer terug komt. Om houtrot te voorkomen is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat het kozijn goed kan ventileren, bijvoorbeeld door het aanbrengen van een naad onder de dorpel. Verder is het ook belangrijk dat je gebruik maakt van een goed afwateringsysteem en jouw kozijnen, deuren en poorten regelmatig te controleren op houtrot. Ėen groot voordeel; op de plek die je gerepareerd hebt kan geen houtrot meer ontstaan. Daarom kan een gerepareerd kozijn zomaar langer meegaan dan een nieuw kozijn. Je kan houtrot ook voorkomen door het kozijn preventief te repareren. Hoe je dit het best kunt doen, zie je in onze online training.

Wij bieden je 100% succesgarantie op je houtrot reparatie!

EAZYFIX® garandeert je een mooi en duurzaam resultaat na je reparatie. Voer je alle stappen netjes uit, dan weet je zeker dat je reparatie jaren goed blijft. Wij bieden daarom een 100% succesgarantie. Ga je aan de slag met onze Houtrotvuller of Plamuur, dan krijg je vijf jaar garantie op deze reparatie. Zo ben je verzekerd van een geweldig resultaat!

Vragen over het verwijderen of repareren van houtrot? Neem contact met ons op.

Heb je nog vragen over rot hout herstellen? Je bereikt ons door ons te mailen, bellen of contact op te nemen met onze klantenservice. Wij helpen je graag!

Scroll naar boven