Houtrot in houten kozijn repareren

Houtrot in houten kozijn repareren

Heb je houtrot in jouw kozijnen? Dat is vervelend, maar gelukkig goed te repareren! Houtrot komt meestal voor in kozijnen, maar je vindt het ook terug in boeiboorden, dakgoten, deuren en gevelpanelen. Wil je weten hoe je houtrot in jouw kozijn kunt repareren? Bekijk dan ons stappenplan en lees onze tips over houtrot verwijderen en repareren op deze pagina.

 

Hoe eerder je houtrot in kozijnen behandelt, hoe beter

De meeste klussers zijn het al eens tegengekomen: houtrot in de kozijnen! Heb je eenmaal houtrot herkend, dan wil je er zo snel mogelijk vanaf. Hoe eerder je erbij bent, hoe minder schade houtrot toebrengt aan het hout en hoe makkelijker het te repareren valt. Houtrot is aangetast hout en wordt veroorzaakt door schimmels. Deze schimmels ontstaan wanneer hout voor een langere periode té vochtig is. Er is maar één manier om hier echt van af te komen en dat is door het houtrot helemaal te verwijderen en het goede hout te herstellen. In sommige gevallen moeten houten kozijnen ook deels vervangen worden, omdat het houtrot al te veel van het goede hout aangetast heeft. Het is dus zeker aan te raden om meteen te beginnen met het behandelen van het hout. Je bespaart hiermee duizenden euro’s én het is ook nog eens goed voor het milieu!

 

Hoe herken je houtrot in kozijnen?

Kenmerken van houtrot in kozijnen zijn:

 • Het hout is verkleurd: meestal is het hout donkerder van kleur;
 • Er zitten scheurtjes in het hout. Dit komt voornamelijk voor in de verbindingen van de hoeken in het onderste deel van het kozijn;
 • De verflaag laat los: afbladdering, barstjes of luchtbellen kunnen duiden op houtrot;
 • Het hout heeft zachte plekken.

Stappenplan houtrot verwijderen uit kozijnen

 1. Verwijder de verf van het houten kozijn met een verfkrabber, schuurmachine of schuurpapier.
 2. Verwijder het houtrot met een beitel, frees of zaag. Verwijder ook de plekken rondom het aangetaste hout: 1 tot 2 centimeter rondom is voldoende. Gebruik bijvoorbeeld een multitool in combinatie met de houtrotfrees.
 3. Schuur de resterende vezels weg en behandel het kale hout eerst met houtversterker. Laat dit 25 minuten inwerken en dep de resten af met bijvoorbeeld keukenrolpapier.
 4. Vul het houtoppervlak met EAZYFIX® Houtrotvuller. Laat de Houtrotvuller minimaal 4 uur uitharden.
 5. Schuur de uitgeharde Houtrotvuller zodat je een egale en strakke ondergrond krijgt. Hierna kun je het hout overschilderen. Het houten kozijn ziet er hierdoor weer uit als nieuw!

Bekijk onze video om te zien hoe je houtrot in een kozijn repareert met onze Houtrotvuller:

Hoe kan ik houtrot verwijderen uit houten kozijnen?

Om een kozijn te repareren waar houtrot in zit, is het belangrijk dat je eerst de verf rondom de te repareren plekken verwijdert; hiervoor kun je een schuurmachine gebruiken. Vervolgens verwijder je het aangetaste hout met een beitel, frees of verfkrabber. Het is belangrijk dat al het houtrot volledig verwijderd wordt, want als er schimmels achterblijven in het hout, kan het rottingsproces van binnenuit verder gaan en dit wil je voorkomen. Om er zeker van te zijn dat je al het rotte hout volledig weghaalt, verwijder je daarom ook tot 2 centimeter van het gezonde hout. Verwijder daarna met schuurpapier de resterende houtvezels voor een optimale hechting.

 

Hoe kan ik houtrot repareren in houten kozijnen?

Als je het houtrot volledig verwijderd hebt, smeer je het kale hout in met EAZYFIX® Houtversterker. Dit is een houtrotstop die ervoor zorgt dat het hout versterkt wordt en dat er een optimale ondergrond gemaakt wordt voor de Houtrotvuller. Zo weet je zeker dat de Houtrotvuller nooit meer loslaat. Laat de Houtversterker goed intrekken en verwijder na 25 minuten de resten van het oppervlak met een papieren doekje. Daarna gebruik je een reparatiemes en meng je de Houtrotvuller op het EAZYFIX® Mengplateau. Na het mengen heb je uiterlijk 25 minuten de tijd om de Houtrotvuller aan te brengen. 

 

Gebruik voor het aanbrengen een aanbrandmes, zodat de Houtrotvuller perfect hecht aan het hout. Daarna gebruik je een opbouwmes om de Houtrotvuller stevig aan te drukken en uit te smeren. Gebruik altijd iets meer houtrotvuller dan nodig is, want je moet deze na uitharding kort schuren. Dit maakt het ook makkelijker om het hout later in de gewenste vorm te brengen. Tot slot zet je het reparatiemes haaks op het hout. Gebruik het mes om langs de contouren van het houtwerk te strijken. Hierdoor krijg je een strakke en egale afwerking. Laat het mengsel vervolgens 4 uur uitharden. Staan je kozijnen in de volle zon of verwacht je dat het gaat regenen? Dek dan de reparatie goed af. Tijdens het uitharden maak je jouw gereedschap en de werkplek schoon met de EAZYFIX® Reinigingsdoekjes

 

Afwerking na aanbrengen van het houtrotvulmiddel

Is het vulmiddel volledig uitgehard, begin dan met de afwerking. Gebruik hiervoor schuurpapier of een schuurmachine om alles egaal op te schuren. Verwijder stof en houtvezels en schilder het gerepareerde hout over in de gewenste kleur.

Voordelen van kozijnen repareren

Het repareren van kozijnen heeft verschillende voordelen:

 • Het is veel goedkoper dan kozijnen volledig laten vervangen.
 • Er is minder overlast omdat het kozijn en de ruit kunnen blijven zitten.
 • Er is minder kans op beschadigingen aan bijvoorbeeld het stuc- of schilderwerk binnenshuis.
 • Het is milieuvriendelijker, omdat er niet onnodig hout wordt weggegooid. Het laten plaatsen van kunststof kozijnen is daarnaast een zwaardere belasting voor het milieu, dan bestaande houten kozijnen herstellen.

Houtrot in kozijn repareren: wat zijn de kosten?

Houten kozijnen herstellen is zeker de moeite waard. De houten kozijnen renoveren zorgt ervoor dat het het hout in topconditie blijft. Houtrot repareren is bovendien veel goedkoper dan een kozijn volledig laten vervangen. De kosten voor een houtrotreparatie zijn afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied en de materialen die je hiervoor gebruikt. In sommige gevallen is een houtvuller bijvoorbeeld voldoende, terwijl je in andere gevallen misschien extra hout moet kopen om delen van het kozijn te vervangen.

 

Renovatie kozijn van hout

Jouw houten ramen herstellen of een houten schuifraam herstellen is zeer voordelig. Door jouw kozijn met houtrot te repareren, kun je het hout van het kozijn herstellen. Hierdoor  verleng je de levensduur van het kozijn. Daarnaast is een reparatie van kozijnen met hout dus ook stukken goedkoper dan het laten plaatsen van een volledig nieuw kozijn. Een reparatie of renovatie van een kozijn gemaakt van hout vergt enige voorbereiding. Investeren in het herstellen van houten kozijnen met EAZYFIX® levert je een zeer professioneel resultaat op waar je nog vele jaren plezier van hebt.

houtrot

DEEL:

RECENTE BERICHTEN:

Onze succesgarantie uitgelegd

Houtrot is een aantasting aan het houtwerk, veroorzaakt door schimmels. Aan de buitenkant, zeker met geschilderd houtwerk, zie je niet direct dat het hout aangetast is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en handige tips & tricks? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang direct een kortingscode van 10% korting voor je eerstvolgende bestelling. Bekijk alle voordelen van de nieuwsbrief online.

Scroll naar boven