Hoe kun je houtrot herkennen?

Houtrot is een aantasting van het houtwerk, veroorzaakt door schimmels. Aan de buitenkant zie je niet direct dat het hout is aangetast, zeker niet met geschilderd houtwerk. Daarom moet je regelmatig je houtwerk controleren op aantastingen. Maar hoe kun je houtrot herkennen? wij leggen het je in deze blog uit!

 

HOUTROT HERKENNEN: HOE DOE JE DAT?

Er zijn drie verschillende kenmerken om houtrot te herkennen. Gebruik deze kenmerken bij het controleren van je hout:

  1. Zwakke plekken: controleer het hout op zwakke plekken. Mocht je zwakke plekken tegenkomen, druk dan met de botte kant van een priem of schroevendraaier op deze plek. Als het hout direct weer terugveert, duidt dit op houtrot.
  2. Loslaten van de verf: als de verflaag loslaat is dit een teken van houtrot. Kijk de verflaag dus goed na op eventuele barstjes, luchtbellen of afbladdering.
  3. Verkleuring van het hout: als het hout verkleurt in een bruine of zwarte kleur, wijst dit op houtrot. Bij een lichtgrijze kleur is het hout nog wel goed, maar is er al wel vocht bijgekomen. Helaas zie je verkleuringen van het hout alleen bij onbeschilderd hout.

Na constatering van houtrot, verwijder je de verflaag om de schade te checken. Verwijder de verflaag met een schuurapparaat. Heb je geen schuurapparaat in huis? Krab de verf er dan af, los het op met afbijtmiddel of verschroei de verf met een brander of houtföhn.

 

WAAR ONTSTAAT HOUTROT?

Houtrot ontstaat voornamelijk buiten. Het hout komt dan in aanraking met verschillende weersinvloeden als zon, regen, wind en temperatuurverschillen. Houtrot ontstaat daardoor vaak als eerst in kozijnen, openstaande verbindingen en onderdorpels. Maar ook gevelpanelen, boeiboorden, dakgoten en overstekken is een goede broedplaats voor schimmels. Controleer deze plekken dus regelmatig!

Binnenshuis is het ook belangrijk om regelmatig je houtwerk te controleren op houtrot. Schimmels in hout kunnen ook makkelijk binnenshuis ontstaan, vaak in vochtige ruimtes als de badkamer, keuken en kelder et cetera.

 

WAT VERHOOGT DE KANS OP HOUTROT?

  • De verfkleur: bij het gebruik van transparante of donker gekleurde verf, is de kans op spanningen in het hout groter. Dit zorgt voor een grotere kans op houtrot.
  • Klemmende ramen en deuren: doordat er op die plaatsen makkelijker vocht achterblijft, is de kans op vocht in het hout ook groter.
  • De houtsoort: het ene houtsoort is gevoeliger voor houtrot dan het andere. Vuren- of grenenhout is bijvoorbeeld gevoeliger dan eikenhout
  • Openstaande verbindingen: in de hoeken van kozijnen waar twee losse houtdelen aan elkaar vastgemaakt zijn, kan ook makkelijker vocht intrekken. Zeker wanneer deze losse delen iets van elkaar losstaan.

REPAREREN OF VERVANGEN?

Wanneer je houtrot geconstateerd hebt, moet je er direct iets aan doen ommeerschade te voorkomen. Kleine houtrot plekken zijn makkelijk te reparerenmet de Houtrotvuller. Bij grotere plekken biedt deelvervanging uitkomst. Bij deelvervanging plaats je een nieuw stuk hout op de van de schade, dit lijm je in het houtwerk met de Houtrotvuller. Gehele vervanging is dus nooit nodig!

 

Gebruik onze Kluscoach bij je eigen houtrot reparatie, zo weet je precies wat je moet doen om het houtrot te repareren. Bekijk onze houtreparatieproducten in de shop.

houtrot

DEEL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

RECENTE BERICHTEN:

Zelf houtrot repareren

Zelf houtrot repareren? De 5 meest gemaakte fouten

Overweeg je om zelf aan de slag te gaan met Houtrotvuller? Hiermee kun je prachtige resultaten boeken. Voorwaarde is wel dat je het goed aanpakt! Anders creëer je geen vaste, maar een tijdelijke oplossing. Om ervoor te zorgen dat jouw reparatie wél mooi en sterk blijft, geven we je de 5 grootste valkuilen bij het repareren van houtrot.

hout herstellen met epoxy

Vulmiddel hout

Vulmiddel wordt ook wel houtrotvuller of plamuur genoemd. Vulmiddel is namelijk bedoelt om gaten, kieren of beschadigingen in hout op te kunnen vullen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en handige tips & tricks? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang direct een kortingscode van 10% korting voor je eerstvolgende bestelling. Bekijk alle voordelen van de nieuwsbrief online.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en handige tips & tricks? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang direct een kortingscode van 10% korting voor je eerstvolgende bestelling. Bekijk alle voordelen van de nieuwsbrief online.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll naar top

inschrijven nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, handige tips en speciale acties? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.