Ontvang een gratis Mengmes t.w.v. €10,99 bij Kesler Zeist

Houtrot herkennen en repareren

Houtrot herkennen en repareren

Wat is houtrot?

Houtrot is een aantasting van het houtwerk, veroorzaakt door schimmels. Aan de buitenkant zie je niet direct dat het hout is aangetast, zeker niet met geschilderd houtwerk. Daarom moet je regelmatig je houtwerk controleren op aantastingen. Maar hoe kun je houtrot herkennen? wij leggen het je in deze blog uit!

3 manieren om houtrot te herkennen

Er zijn drie verschillende manieren om houtrot te herkennen. Let op de volgende kenmerken bij het controleren van hout:

1.    Zwakke plekken: controleer het hout op zwakke plekken. Mocht je zwakke plekken tegenkomen, druk dan met de botte kant van een priem of schroevendraaier op deze plek. Als het hout direct weer terugveert, duidt dit meestal op rot hout.

2.    Loslaten van de verf: als de verflaag loslaat, kan dit te maken hebben met houtrot. Kijk de verflaag dus goed na op eventuele barstjes, luchtbellen of afbladdering.

3.    Verkleuring van het hout: als het hout verkleurt in een bruine of zwarte kleur, wijst dit meestal op rot hout. Bij een lichtgrijze kleur is het hout nog wel goed, maar is er al wel vocht bijgekomen. Helaas zie je verkleuringen van het hout alleen bij onbeschilderd hout.

Zelf houtrot herkennen: een stappenplan

Houtrot is aan de buitenkant niet altijd te zien. Soms lijkt er niets aan de hand, maar onder de verf kan het flink mis zijn. Controleer daarom 2 keer per jaar je houtwerk grondig. In de Houtrot Kozijnencheck leggen we je stap-voor-stap uit hoe je je houtwerk controleert op zwakke plekken, loslatende verf en verkleuringen. Wat zijn de aandachtsgebieden en hoe kom je erachter hoe de schade er precies uitziet? Download de gratis houtrot kozijnencheck en controleer zelf de staat van je houtwerk. 

Houtrot herkennen

Hout repareren of vervangen?

Heb je houtrot geconstateerd? Verwijder dan de verflaag op en rondom het rotte hout om te kijken hoe groot de schade is. Verwijder de verflaag met een schuurapparaat. Heb je geen schuurapparaat in huis? Krab de verf er dan af, los het op met afbijtmiddel of verschroei de verf met een brander of houtföhn.

Zijn de schades kleiner dan een vuist? Gebruik dan onze Houtrotvuller om blijvend te repareren. Bij plekken groter dan een vuist, biedt deelvervanging uitkomst. Bij deelvervanging plaats je een nieuw stuk hout op de plek van de schade. Het nieuwe hout lijm je in het houtwerk met de Houtrotvuller. Gehele vervanging is dus meestal niet nodig.

Houtrot zelf repareren? Ontdek de EAZYFIX® Premium Houtrotvuller.

Waar ontstaat houtrot?

Houtrot ontstaat dus voornamelijk op vochtige plekken. Veelvoorkomend buiten, maar ook binnenshuis kan het ontstaan. Maar wat vergroot de kans op rottend hout?

Houtrot ontstaat voornamelijk buiten. Het hout komt dan in aanraking met verschillende weersinvloeden als regen, zon, wind en temperatuurverschillen. Houtrot ontstaat daardoor vaak als eerst in kozijnen, openstaande verbindingen en onderdorpels. Maar ook gevelpanelen, deuren, boeiboorden, dakgoten en overstekken zijn goede broedplaatsen voor schimmels. Controleer deze plekken dus regelmatig! Binnenshuis is het ook belangrijk om regelmatig je houtwerk te controleren op houtrot. Schimmels in hout kunnen ook makkelijk binnenshuis ontstaan, in vochtige ruimtes als de badkamer, keuken en kelder etc.

Wat verhoogt de kans op houtrot?

Houtrot ontstaat dus voornamelijk op vochtige plekken. Het kan zowel binnen als buiten ontstaan. Maar hoe verklein je de kans op het ontstaan van houtrot?

 

  • De verfkleur: bij het gebruik van transparante, of donker gekleurde verf, is de kans op spanningen in het hout groter. 
  • Klemmende ramen en deuren: doordat er op die plaatsen makkelijker vocht achterblijft, is de kans op vocht in het hout ook groter.
  • De houtsoort: het ene houtsoort is gevoeliger voor houtrot dan het andere. Vuren- of grenenhout is bijvoorbeeld gevoeliger dan eikenhout.
  • Openstaande verbindingen: dit vind je vaak in de hoeken van kozijnen, waar twee losse houtdelen aan elkaar vastgemaakt zijn. Hier kan vocht makkelijk ontstaan. Zeker wanneer deze losse delen iets van elkaar losstaan.

De beste hulp bij jouw reparatie

Repareren met hoogwaardige producten is belangrijk. Toch maak je uiteindelijk zelf het verschil. Wij helpen je daarom graag bij jouw reparatie. Bekijk bijvoorbeeld een van onze stappenplannen met klusvideo’s. Klik op een van de afbeeldingen hieronder en vind jouw stappenplan om houtrot te repareren. 

Persoonlijk en vrijblijvend advies

Heb je vragen over houtrot, jouw houtreparatie of onze producten? Stel ze gerust via het chatvenster rechtsonder of bel: 085 201 201 1. Wil je jouw houtschade door ons laten beoordelen? Mail dan een foto met vraag naar info@eazy-fix.com.

houtrot

DEEL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

RECENTE BERICHTEN:

kozijn reparatie

Renovatie kozijn hoe zit dat nou?

Last van houtrot in je kozijn en zijn er net te veel rotte plekken om het te kunnen repareren? Dan is een renovatie van je kozijn een goede oplossing. Het volledig vervangen van je kozijn is dus helemaal niet nodig.

Zelf houtrot repareren

Zelf houtrot repareren? De 5 meest gemaakte fouten

Overweeg je om zelf aan de slag te gaan met Houtrotvuller? Hiermee kun je prachtige resultaten boeken. Voorwaarde is wel dat je het goed aanpakt! Anders creëer je geen vaste, maar een tijdelijke oplossing. Om ervoor te zorgen dat jouw reparatie wél mooi en sterk blijft, geven we je de 5 grootste valkuilen bij het repareren van houtrot.

Zelf houtrot repareren

Grote houtrot gaten in hout repareren: zo pak je dat aan

hoe ontstaan grote gaten in hout? Grote gaten in hout kunnen verschillende oorzaken hebben, maar in de meeste gevallen is er sprake van houtrot. Houtrot kan namelijk zorgen voor grote houtschades in bijvoorbeeld kozijnen, deuren of daken. Wil je deze gaten in het hout opvullen? Doe dit dan met behulp van goede epoxy Houtrotvuller. Wij

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en handige tips & tricks? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang direct een kortingscode van 10% korting voor je eerstvolgende bestelling. Bekijk alle voordelen van de nieuwsbrief online.

Scroll naar top