Ontvang een gratis Mengmes t.w.v. €10,99 bij Kesler Zeist

Houtrot verwijderen is nog nooit zo makkelijk geweest

Houtrot verwijderen is nog nooit zo makkelijk geweest

Heb je houtrot in je kozijnen en wil je dit repareren? Dan moet je eerst al het houtrot verwijderen voordat je het hout opvult. De oplossing begint altijd bij de oorzaak aanpakken. Hetzelfde principe geldt ook bij de tandarts. Bij een gaatje verwijdert de tandarts ook eerst goed alle rottigheid voordat hij hem opvult.

Wil je weten hoe je houtrot herkent? Bekijk onze blog: ‘houtrot herkennen’ voor alle symptomen en tips.

Tools bij houtrot verwijderen

Houtrot goed en definitief verwijderen doe je met de juiste tools, zoals:

Hoeveel houtrot moet je verwijderen?

Houtrot verwijderen start bij het wegschuren van alle verflagen om het houtrot heen, Je ziet dan direct tot hoever het houtrot zich heeft verspreid en dus hoeveel houtrot je moet verwijderen. Houd je schuurapparaat hierbij altijd rechtop, dit voorkomt oneffenheden.


Hoe kun je houtrot verwijderen?

“Vrees niet, maar frees wel.”

Gebruik bij veel houtrot een hamer en beitel om zoveel mogelijk eruit te kappen. Wil je zeker weten dat het houtrot weg is? Kap dan 1 à 2 centimeter meer dan op het oog te zien is.

Vervolgens frees je alle resten houtrot weg met de Houtrotfrees. Let op dat je overal minimaal 5 millimeter diep freest en ook bij de randen een “kommetje” freest. De houtrotvuller heeft dan genoeg elasticiteit om de spanningen van het hout op te vangen.

Houtrot frezen is
 voor doe-het-zelvers makkelijk met onze Houtrotfrees voor slechts 9,99 euro. Deze Houtrotfrees past in iedere multitool met minimaal 30.000 toeren.  

Houtrot frezen doe je ook voor het ‘gekneusde’ hout te verwijderen, Gekneusd hout ontstaat door houtrot uit te kappen met een beitel. Bij repareren op gekneusd hout loop je het risico dat de reparatiepasta in de loop der tijd makkelijker uit de reparatie loskomt door de zwakkere ondergrond. Na het frezen schuur je alle vezels weg voor een glad reparatieoppervlak.

Repareer altijd op droog hout

Check goed of het gezonde hout droog is. Wanneer dit niet het geval is, laat het dan eerst aan de lucht drogen. Op een vochtige of natte ondergrond repareren, is net zo slecht als niet repareren. Vocht blijft achter en zorgt voor nieuw houtrot. Bovendien zal in verloop van tijd de reparatie makkelijk loslaten van het hout. Vochtig hout droogt snel, vaak niet langer dan een dag. Het hout mag niet weer opnieuw nat worden tijdens de droging. Dek het hout dus goed af voor de regen, maar zorg er wel voor dat het hout kan blijven ventileren.

Heb je alle acties uitgevoerd? Dan heb je de beste basis gecreëerd, om je hout te repareren en dus Houtversterker en Houtrotvuller aan te brengen. Wil je precies hoe dit moet? Bekijk onze Kluscoach voor alle stappen.

Succes met je houtreparatie!

hout frezen

DEEL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

RECENTE BERICHTEN:

kozijn reparatie

Renovatie kozijn hoe zit dat nou?

Last van houtrot in je kozijn en zijn er net te veel rotte plekken om het te kunnen repareren? Dan is een renovatie van je kozijn een goede oplossing. Het volledig vervangen van je kozijn is dus helemaal niet nodig.

Zelf houtrot repareren

Zelf houtrot repareren? De 5 meest gemaakte fouten

Overweeg je om zelf aan de slag te gaan met Houtrotvuller? Hiermee kun je prachtige resultaten boeken. Voorwaarde is wel dat je het goed aanpakt! Anders creëer je geen vaste, maar een tijdelijke oplossing. Om ervoor te zorgen dat jouw reparatie wél mooi en sterk blijft, geven we je de 5 grootste valkuilen bij het repareren van houtrot.

hout herstellen met epoxy

Vulmiddel hout

Vulmiddel wordt ook wel houtrotvuller of plamuur genoemd. Vulmiddel is namelijk bedoelt om gaten, kieren of beschadigingen in hout op te kunnen vullen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en handige tips & tricks? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang direct een kortingscode van 10% korting voor je eerstvolgende bestelling. Bekijk alle voordelen van de nieuwsbrief online.

Scroll naar top

inschrijven nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, handige tips en speciale acties? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.