fbpx

Renovatie kozijn: volledige kozijnvervanging is helemaal niet nodig!

  • Home
  • Nieuws
  • Renovatie kozijn: volledige kozijnvervanging is helemaal niet nodig!
Renovatie kozijn

Last van houtrot in je kozijn en zijn er net te veel rotte plekken om het te kunnen repareren? Dan is een renovatie van je kozijn een goede oplossing.  Het volledig vervangen van je kozijn is dus helemaal niet nodig.

 

Wanneer is een houtrotreparatie niet mogelijk?

Soms heeft het houtrot al zo veel schade in het hout veroorzaakt dat reparatie niet meer mogelijk is. Dit kan veroorzaakt zijn doordat het houtrot niet op tijd is opgemerkt of omdat er niet op tijd iets aan gedaan is. Een renovatie van het kozijn is dan wel een goede oplossing. Hierbij wordt er een nieuw stuk hout in het bestaande kozijn gelijmd, Dit wordt ook wel lamimeren genoemd. Hoe dit in zijn werkt gaat, wordt in de volgende alinea uitgelegd.

 

Renovatie kozijn

Bij kozijnrenovatie wordt het verrotte houtdeel uit het kozijn verwijderd en wordt er een nieuw stuk hout, van dezelfde dikte, tussen geplaatst. Dit nieuwe stuk hout kan aan het kozijn vastgelijmd worden met behulp van de Houtrotvuller. Zorg er wel voor dat er overal 5 mm houtrotvuller tussen het kozijn en het nieuwe hout zit. Dit is om de werking van het hout goed op te vangen.  Hiermee wordt alleen het verrotte hout vervangen en niet het gehele kozijn. Dit is een stuk beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! ;).

 

De renovatie netjes afwerken

Laat de Houtrotvuller goed uitharden, zodat het nieuwe stuk hout goed vastzit. Schuur het daarna glad (zorg dat je geen verschil meer ziet tussen het nieuwe houtdeel en het kozijn). Tot slot kan je de renovatie overschilderen en je ziet er niets meer van. Het afwerken van de reparatie gaat precies hetzelfde als bij een houtrotreparatie.

 

Renovatie voorkomen

Ook wij zeggen; “voorkomen is beter als genezen!”

Een houtrotreparatie is gemakkelijker dan een gehele renovatie. Probeer er dus voor te zorgen dat het nooit zover komt. Dit kan je doen door regelmatig je kozijnen grondig te checken op houtrot. Dit zijn de punten waar je dan op moet letten:

  • Verkleuring van het hout. Houtrot is een stuk donkerder dan gezond hout;
  • Kleine scheurtjes of barstjes in het hout of verfsysteem.
  • Zachte plekken in het hout. Gebruik een priem of achterkant van een schroevendraaier om het hout in te duwen. Als het direct terugveert, is dit een teken van houtrot. Kijk ook in onze blog ‘Houtrot herkennen’.
Renovatie kozijn

DEEL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

RECENTE BERICHTEN:

Vulmiddel hout

Vulmiddel wordt ook wel houtrotvuller of plamuur genoemd. Vulmiddel is namelijk bedoelt om gaten, kieren of beschadigingen in hout op te kunnen vullen.

Grote gaten in hout repareren

Grote gaten in hout kunnen ontstaan doordat er bijvoorbeeld al lang houtrot aanwezig was in het hout en dit allemaal verwijderd is. Deze gaten kunnen dan opgevuld worden met de EAZYFIX® Houtrotvuller.

Scroll naar top