Renovatie kozijn: volledige kozijnvervanging is helemaal niet nodig!

  • Home
  • Nieuws
  • Renovatie kozijn: volledige kozijnvervanging is helemaal niet nodig!

Last van houtrot in je kozijn? Zijn er veel rotte plekken die gerepareerd moeten worden? Dan is kozijnrenovatie een goede oplossing. Het volledig vervangen van je kozijn is helemaal niet nodig!

 

Houtrot in een kozijn repareren

Is het gat van de houtschade groter dan een vuist? Dan heeft het houtrot in je kozijn al zo veel schade veroorzaakt, dat een reparatie helaas niet meer mogelijk is. Dit kan veroorzaakt zijn doordat het houtrot niet op tijd is opgemerkt of omdat het houtrot in het kozijn niet op tijd gerepareerd is. Een kozijnrenovatie is dan een goede oplossing. Hierbij wordt er een nieuw stuk hout in het bestaande kozijn gelijmd. Dit wordt ook wel lamineren genoemd. Hoe het lamineren in zijn werkt gaat, wordt in de volgende alinea uitgelegd.

 

Renovatie kozijn

Bij kozijnrenovatie, ook wel lamineren genoemd, wordt het verrotte houtdeel uit het kozijn verwijderd. Hierna wordt er een nieuw stuk hout, van dezelfde dikte, tussen het kozijn geplaatst. Dit nieuwe stuk hout kan aan het kozijn vastgelijmd worden met behulp van de Houtrotvuller. Zorg ervoor dat er minimaal 5 mm Houtrotvuller tussen het kozijn en het nieuwe hout zit. Hierdoor wordt de werking van het hout goed opgevangen. Met kozijnrenovatie wordt alleen het verrotte hout vervangen en niet het gehele kozijn. Dit is een stuk beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! 😉

 

De kozijnrenovatie afwerken

Hoe werk je de kozijnrenovatie netjes af? Laat eerst de Houtrotvuller goed uitharden. De uithardingstijd van de Houtrotvuller is bij een temperatuur van 20° C ongeveer 4 uur. Door de Houtrotvuller goed te laten uitharden, weet je zeker dat het nieuwe stuk hout goed vastzit. Schuur vervolgens de reparatie glad. Zorg er hierbij voor dat je geen verschil meer ziet tussen het nieuwe houtdeel en het kozijn. Tot slot kun je de renovatie overschilderen, zodat je niets meer van de reparatie ziet. Je kozijn is nu weer helemaal als nieuw!

 

Het voorkomen van een renovatie

Voorkomen is beter dan genezen. Een houtrotreparatie is gemakkelijker dan een gehele renovatie. Probeer er dus voor te zorgen dat het nooit zover hoeft te komen. Het voorkomen van een kozijnrenovatie kun je doen door door regelmatig je kozijnen grondig te checken op houtrot. Tijdens het checken op houtrot kun je het beste letten op de volgende punten: 

  • Verkleuring van het hout. Houtrot is een stuk donkerder dan gezond hout.
  • Kleine scheurtjes of barstjes in het hout of verfsysteem.
  • Zachte plekken in het hout. Gebruik een priem of achterkant van een schroevendraaier om het hout in te duwen. Als het direct terugveert, is dit een teken van houtrot.

Wil je meer weten over het herkennen van houtrot? Lees het is de blog:  ‘Houtrot herkennen’.

Epoxy schuren

DEEL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

RECENTE BERICHTEN:

Zelf houtrot repareren

Zelf houtrot repareren? De 5 meest gemaakte fouten

Overweeg je om zelf aan de slag te gaan met Houtrotvuller? Hiermee kun je prachtige resultaten boeken. Voorwaarde is wel dat je het goed aanpakt! Anders creëer je geen vaste, maar een tijdelijke oplossing. Om ervoor te zorgen dat jouw reparatie wél mooi en sterk blijft, geven we je de 5 grootste valkuilen bij het repareren van houtrot.

hout herstellen met epoxy

Vulmiddel hout

Vulmiddel wordt ook wel houtrotvuller of plamuur genoemd. Vulmiddel is namelijk bedoelt om gaten, kieren of beschadigingen in hout op te kunnen vullen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en handige tips & tricks? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang direct een kortingscode van 10% korting voor je eerstvolgende bestelling. Bekijk alle voordelen van de nieuwsbrief online.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en handige tips & tricks? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang direct een kortingscode van 10% korting voor je eerstvolgende bestelling. Bekijk alle voordelen van de nieuwsbrief online.

Scroll naar top
Corona update