Ontvang een gratis Mengmes t.w.v. €10,99 bij Kesler Zeist

Renovatie kozijn zelf uitvoeren

Houtrot in een kozijn repareren

Last van houtrot in je kozijn? Zijn er veel rotte plekken die gerepareerd moeten worden? Dan is kozijnrenovatie een goede oplossing. Het volledig vervangen van je kozijn is helemaal niet nodig!

Houtrotvuller kozijn

Gaten opvullen of kozijn renoveren?

Is het gat van de schade in het kozijn kleiner dan een vuist? Verwijder in dit geval het rotte hout en vul je de gaten gemakkelijk op met behulp van Houtrotvuller. In de blog ‘Grote houtrot gaten in hout repareren’ lees je hoe je dit doet. 

 

Is de houtschade echter groter dan een vuist? Dan heeft het houtrot in je kozijn al veel schade veroorzaakt. Het opvullen van de gaten is dan onnodig duur en minder effectief. Een kozijnrenovatie is dan wel een goede oplossing. Hierbij verlijm je een nieuw stuk hout in het bestaande kozijn. Dit wordt ook wel lamineren genoemd. 

Met kozijnrenovatie wordt alleen het verrotte hout vervangen en niet het gehele kozijn. Dit is een stuk beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Kozijnrenovatie zelf uitvoeren

Stap 1

Schuur de verflaag op en rondom de schade om te zien tot hoever hout rot is. Verwijder het verrotte houtdeel uit het kozijn met een frees, beitel of zaag.

 

Stap 2

Breng Houtversterker aan op het oppervlak van het overgebleven gat en op het nieuwe stuk hout. Wacht 25 minuten en dep daarna de overgebleven resten af.

Dit nieuwe stuk hout lijm je vast met behulp van de Houtrotvuller. Zorg ervoor dat er minimaal 5 mm Houtrotvuller tussen het kozijn en het nieuwe hout zit. Hierdoor wordt de werking van het hout goed opgevangen. Breng de Houtrotvuller zowel aan in het te repareren gat als op het nieuwe stuk hout. Druk het nieuwe hout vervolgens in het gat. De Houtrotvuller zal hierdoor langs de randen naar buiten komen. Verwijder deze resten met behulp van het RVS Reparatiemes Groot of het RVS Reparatiemes Klein.

 

Stap 3

Hoe werk je de kozijnrenovatie netjes af? Laat eerst de Houtrotvuller goed uitharden. De uithardingstijd van de Houtrotvuller is bij een temperatuur van 20° C ongeveer 4 uur. Door de Houtrotvuller goed te laten uitharden, weet je zeker dat het nieuwe stuk hout goed vastzit. 

 

Stap 4

Schuur vervolgens de reparatie glad. Zorg er hierbij voor dat je geen verschil meer ziet tussen het nieuwe houtdeel en het kozijn. Verwijder het overgebleven stof met een doekje. Schilderen maar!

Het voorkomen van een renovatie

Een renovatie van het kozijn voorkomen is beter dan genezen. Een houtrotreparatie is gemakkelijker dan een gehele renovatie. Probeer er dus voor te zorgen dat het nooit zover hoeft te komen. Het voorkomen van een kozijnrenovatie doe je door regelmatig je kozijnen grondig te checken op houtrot. Hierbij kun je het beste letten op de volgende punten: 


  • Verkleuring van het hout. Houtrot is een stuk donkerder dan gezond hout.
  • Kleine scheurtjes of barstjes in het hout of verfsysteem.
  • Zachte plekken in het hout. Gebruik een priem of achterkant van een schroevendraaier om het houten kozijn in te duwen. Als het direct terugveert, is dit een teken van houtrot.

Wil je meer weten over het herkennen van houtrot? Lees het in de blog:  ‘Houtrot herkennen’.

Epoxy schuren

DEEL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

RECENTE BERICHTEN:

Zelf houtrot repareren

Zelf houtrot repareren? De 5 meest gemaakte fouten

Overweeg je om zelf aan de slag te gaan met Houtrotvuller? Hiermee kun je prachtige resultaten boeken. Voorwaarde is wel dat je het goed aanpakt! Anders creëer je geen vaste, maar een tijdelijke oplossing. Om ervoor te zorgen dat jouw reparatie wél mooi en sterk blijft, geven we je de 5 grootste valkuilen bij het repareren van houtrot.

hout herstellen met epoxy

Vulmiddel hout

Vulmiddel wordt ook wel houtrotvuller of plamuur genoemd. Vulmiddel is namelijk bedoelt om gaten, kieren of beschadigingen in hout op te kunnen vullen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en handige tips & tricks? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang direct een kortingscode van 10% korting voor je eerstvolgende bestelling. Bekijk alle voordelen van de nieuwsbrief online.

Scroll naar top

KLEINE HOUTSCHADES REPAREREN? LEER HET OP DINSDAG 5 OKTOBER OM 19.00 UUR

Kleine houtschades in huis? In onze gratis online training leren wij jou hoe je snel én gemakkelijk scheuren, gaten, noesten en krassen in jouw huis repareert. Volg de training:

Binnen één uur repareren met de Plamuur

Schrijf je nu gratis in en zorg dat je erbij bent!