Grote houtrot gaten in hout repareren: zo pak je dat aan

Grote houtrot gaten in hout repareren: zo pak je dat aan

hoe ontstaan grote gaten in hout?

Grote gaten in hout kunnen verschillende oorzaken hebben, maar in de meeste gevallen is er sprake van houtrot. Houtrot kan namelijk zorgen voor grote houtschades in bijvoorbeeld kozijnen, deuren of daken. Wil je deze gaten in het hout opvullen? Doe dit dan met behulp van goede epoxy Houtrotvuller. Wij leggen je uit hoe je het beste resultaat bereikt.

Voor Na

Wat is houtrot precies?

Houtrot is een aantasting van het hout dat wordt veroorzaakt door schimmels. Dit komt doordat houtwerk wordt blootgesteld aan veel verschillende invloeden zoals regen en wind. Nu zorgen deze invloeden niet direct voor houtrot. Het is een samenkomst van omstandigheden die ervoor zorgen dat de schimmels actief worden: temperatuur tussen 5-40 graden, zuurstof en een vochtgehalte van het hout dat hoger is dan 21%. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat het houtwerk goed beschermd wordt en de schimmels geen kans krijgen. Heb je houtrot ontdekt? Dan is het belangrijk om snel te handelen. Hiermee voorkom je dat het probleem verergert. Weet je niet zeker of je houtrot hebt? Download onze gratis houtrot kozijnencheck.

Kan ik zelf houtrot repareren?

Houtrot is in de meeste gevallen eenvoudig zelf te verwijderen en te repareren. Een volledig nieuw kozijn is vaak niet nodig en een stuk minder duurzaam dan dat het hout gerepareerd wordt. Daarnaast ontstaat in 90% van de gevallen houtrot op dezelfde plek. Door te repareren maak je het hout ook in de toekomst beter bestand tegen houtrot. Een gerepareerd kozijn gaat daardoor soms zelfs langer mee dan een volledig nieuw kozijn. Houtrot repareren lijkt vaak moeilijker dan het eigenlijk is. Mensen kiezen vaak voor het volledig vervangen van een kozijn of laten het aan een professional over. Dit is een stuk duurder en minder duurzaam dan wanneer je het zelf repareert. Maar hoe kom je aan de juiste producten en de juiste hulp? EAZYFIX heeft hier een oplossing voor!

Hout opvullen of kozijnrenovatie?

Grote gaten in hout opvullen of kiezen voor een kozijnrenovatie? Deze vraag stel je aan jezelf voordat jij begint met de reparatie. Er zijn drie soorten reparaties: hout eenvoudig opvullen met een houtrotvuller, hout lamineren en een deelvervanging. Dit is ook meteen de volgorde van moeilijkheidsgraad. Hout opvullen is de meest gemakkelijke variant.

Het opvullen van hout met houtrotvuller is mogelijk wanneer het gat kleiner is dan een vuist. Wanneer het gat groter is dan een vuist, kom je uit bij een kozijnrenovatie. Omdat het gat te groot is, is het niet de beste en voordeligste keuze om het gat volledig op te vullen met houtrotvuller. Maar hoe repareer je dan een groot gat in een kozijn?

 

Er zijn twee mogelijkheden:

  •  Lamineren: Hierbij verlijm je een nieuw stuk hout in het bestaande houtwerk met behulp van Houtrotvuller. Zorg voor een laag van minimaal 0,5 cm op het nieuwe stukje hout. Hiervoor gebruik je Houtrotvuller en geen bruislijm of houtlijm, want dat kan na verloop van tijd gaan scheuren. Wanneer de Houtrotvuller goed is uitgehard, zit het nieuwe stukje hout goed vast in de reparatie. Ook met lamineren kun je een perfect duurzaam en onzichtbaar eindresultaat bereiken.
  • Deelvervanging: Hierbij is het houtrot ook achter de glaslat gekomen. Dit betekent dat een volledig onderdeel van het kozijn vervangen moet worden. Deze reparatie wordt bijna nooit zelf uitgevoerd, maar vaak uitbesteed aan professionals.
Houtrot

Stappenplan hout zelf opvullen

Met EAZYFIX repareer je houtrot gemakkelijk zelf. Wij vinden het namelijk belangrijk dat doe-het-zelvers met kwalitatief hoge producten werken en daarnaast ondersteuning krijgen als dat nodig is. Op deze manier heb je geen professional nodig om het perfecte resultaat te bereiken! Volg de volgende stappen en ga voor dat perfecte resultaat:

  1. Zorg er eerst voor dat de rotte plek en het hout eromheen kaal zijn door verf te verwijderen.
  2. Verwijder het rotte hout volledig. Dit kan gemakkelijk met een houtrotfrees in combinatie met een multitool (minimaal 30.000 toeren p/m).
  3. Versterk het kale hout met de Houtversterker. Dit versterkt het hout én zorgt voor een beter hechtoppervlak voor de houtrotvuller.
  4. Vul het gat op met houtrotvuller.
  5. Nadat de houtrotvuller uitgehard is, kan je de reparatie afmaken door te schuren en te lakken.

Je wilt natuurlijk niet dat je reparatie over een paar jaar al niet meer in optimale staat is. Het is daarom belangrijk dat je gebruik maakt van een goede epoxy Houtrotvuller. Epoxy is stevig en tegelijkertijd blijvend flexibel waardoor het de spanningsverschillen van het hout opvangt. Niet elke epoxy houtrotvuller is goed. De meeste epoxy houtrotvullers zijn moeilijk te verwerken, scheuren en zakken sneller uit. Daarom is de EAZYFIX Premium Houtrotvuller ontwikkeld. De Houtrotvuller is makkelijk schuurbaar, houdt tot 10 jaar na de reparatie de vorm aan waarin je het aanbrengt en gedraagt zich als hout wanneer het uitgehard is. Wat erg uniek is aan de Houtrotvuller, is dat het bestaat uit 2 losse epoxy-componenten in 1 kokersysteem. Dat betekent dat jij altijd de juiste mengverhouding hebt. Hoe gemakkelijk is dat!

33,52

KLEINE HOUTGATEN EN REPARATIE AFWERKEN

Met de EAZYFIX Premium Plamuur repareer je gemakkelijk kleine houtgaten en -schades als krassen repareren. Zo repareer je niet alleen het houtrot, maar kan je gelijk het houtwerk in het hele huis opknappen.
Ben je na het schuren van de houtrot reparatie nog niet helemaal tevreden? Geen probleem! Breng een dunne laag Plamuur aan over de Houtrotvuller en werk al je oneffenheden weg. Wanneer de Plamuur is uitgehard, schuur en overschilder je het kozijn en het ziet er weer uit als nieuw.

De beste hulp bij jouw reparatie

Repareren met hoogwaardige producten is belangrijk. Toch maak je uiteindelijk zelf het verschil. Wij helpen je daarom graag bij jouw reparatie. Bekijk bijvoorbeeld een van onze stappenplannen met klusvideo’s. Op welke plek heb jij schade?

Persoonlijk en vrijblijvend advies

Heb je vragen over houtreparatie of onze producten? Stel ze gerust via het chatvenster rechtsonder of bel: 085 201 201 1. Wil je jouw houtschade door ons laten beoordelen? Mail dan een foto met vraag naar info@eazy-fix.com.

Hebben wij jou ervan kunnen overtuigen dat jij grote gaten in hout gemakkelijk zelf kunt repareren? Ga dan direct aan de slag!

Zelf houtrot repareren

DEEL:

RECENTE BERICHTEN:

Houtreparatie: zelf hout repareren

Houtrot is een aantasting aan het houtwerk, veroorzaakt door schimmels. Aan de buitenkant, zeker met geschilderd houtwerk, zie je niet direct dat het hout aangetast is.

Houten vloer repareren

Houtrot is een aantasting aan het houtwerk, veroorzaakt door schimmels. Aan de buitenkant, zeker met geschilderd houtwerk, zie je niet direct dat het hout aangetast is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en handige tips & tricks? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang direct een kortingscode van 10% korting voor je eerstvolgende bestelling. Bekijk alle voordelen van de nieuwsbrief online.