fbpx

Heb je houtrot in je kozijnen en wil je dit graag repareren? Zorg dan dat je al het houtrot eerst goed verwijdert voordat je het hout opvult. Hetzelfde principe geldt eigenlijk ook bij de tandarts. Bij een gaatje verwijdert de tandarts ook eerst goed alle rottigheid voordat hij hem daadwerkelijk opvult. Van een gaatje wil je namelijk ook direct af zijn en niet naderhand weer terug moeten.

Wil je weten hoe je houtrot herkent? Bekijk onze blog: ‘houtrot herkennen’ voor alle symptomen en tips.

Tools bij houtrot verwijderen

Houtrot goed en definitief verwijderen doe je met de juiste tools, zoals:

  • Schuurpapier
  • Beitel
  • Hamer
  • Priem of botte schroevendraaier
  • Houtrotfrees

Hoeveel hout is er aangetast?

Als je eerst alle verflagen om het houtrot heen wegschuurt, zie je direct tot hoever het houtrot zich heeft verspreid en dus hoeveel je moet verwijderen. Let er wel op dat je bij het schuren het schuurapparaat altijd recht houdt om oneffenheden te voorkomen.

Hoe verwijder je houtrot?

“Vrees niet, maar frees wel.”

Gebruik bij veel houtrot een hamer en beitel om zoveel mogelijk eruit te kappen. Wil je zeker weten dat het houtrot weg is? Kap dan 1 à 2 centimeter meer dan op het oog te zien is.

Vervolgens frees je alle resten weg met de Houtrotfrees. De Houtrotfrees past in iedere multitool (gebruik de hoogste stand, minimaal 30.000 toeren). Let op dat je overal minimaal 5 millimeter diep freest en ook bij de randen een “kommetje” freest (zie afbeelding hieronder). Dit zorgt voor voldoende ruimte om de spanning van het hout op te vangen met de elastische Houtrotvuller

Houtrot frezen is nu ook makkelijk voor doe-het-zelvers met onze nieuwe Houtrotfrees voor slechts 9,99 euro. Deze Houtrotfrees past in iedere multitool en is ideaal voor het verwijderen van houtrot.

Frezen is ook belangrijk voor het verwijderen van ook het ‘gekneusde’ hout (door het uitkappen met beitel). Bij repareren op gekneusd hout loop je het risico dat de reparatiepasta in de loop der tijd makkelijker uit de reparatie loskomt, door de zwakkere ondergrond. Na het frezen schuur je alle vezels weg voor een glad reparatieoppervlak.

5-mm-rondom-frezen

Repareer altijd op droog hout

Check wel goed of het gezonde hout droog is Wanneer dat nog niet zo is, laat het aan de lucht drogen. Op een vochtige of natte ondergrond repareren, is net zo slecht als niet repareren. Vocht blijft achter en zorgt voor nieuw houtrot. Bovendien zal in verloop van tijd de reparatie makkelijk loslaten van het hout. Vochtig hout droogt snel, vaak niet langer dan een dag. Het hout mag niet weer opnieuw nat worden tijdens de droging. Dek het hout dus goed af voor de regen, maar zorg er wel voor dat het hout kan blijven ventileren.

Heb je alle acties uitgevoerd? Dan heb je de beste basis gecreëerd, om je hout te repareren en dus Houtversterker en Houtrotvuller aan te brengen. Wil je precies hoe dit moet? Bekijk onze Kluscoach voor alle stappen.

Succes met je houtreparatie!

Deel dit artikel:

Recente berichten
0