Zelf houtrot repareren? De 5 meest gemaakte fouten

Zelf houtrot repareren? De 5 meest gemaakte fouten

Overweeg je om zelf aan de slag te gaan met Houtrotvuller? Hiermee kun je prachtige resultaten boeken. Voorwaarde is wel dat je het goed aanpakt! Anders creëer je geen vaste, maar een tijdelijke oplossing. Om ervoor te zorgen dat jouw reparatie wél mooi en sterk blijft, geven we je de 5 grootste valkuilen bij het repareren van houtrot.

1. Niet al het houtrot weggehaald

Zorgt ervoor dat je echt ál het Houtrot weghaalt. De Houtrotvuller moet kunnen hechten aan een stevige basis. Verwijder daarom minimaal 1 cm van het hout rondom (breed, hoog en diep). Haal daarnaast alle zachte plekken weg. Doe je dit niet, dan heb je kans dat het houtrot zich opnieuw verspreidt. Met een EAZYFIX® houtrotfrees, verwijder gemakkelijk al het zachte hout. Gebruik de Houtrotfrees in combinatie met een multitool die minimaal 30.000 toeren per minuut haalt.

2. Geen houtversterker gebruikt

Soms wordt er geen Houtversterker (ook wel voorstrijk of impregneer genoemd) gebruikt bij het repareren. Houtrotvuller hecht beter aan een harde, egale ondergrond. Wanneer je al het rotte hout verwijdert, maak je een gat in het hout. De ondergrond van dit gat is natuurlijk niet egaal en het hout zelf is meestal wat zachter. Door je reparatie voor te behandelen met Houtversterker, zorg je voor een sterke, egale ondergrond. Een ideaal hechtvlak voor de Houtrotvuller. Dit verhoogt de duurzaamheid van je reparatie enorm. 

Gebruik bij het roeren van de 2 componenten Houtversterker geen kwast. Een kwast zal een deel van de vloeistof opzuigen. Dat verstoort de mengverhouding en daarmee de kwaliteit van het product. Een EAZYFIX® houten spatel is het beste hulpmiddel om de houtversterker goed te mengen. Gebruik bij het aanbrengen van de houtversterker juist wel een kwast en smeer het in een dunne laag op het hout. Na 25 minuten is de houtversterker voldoende in het hout getrokken. Dep het oppervlak nog even volledig droog. Meteen daarna kun je de epoxy aanbrengen.

3. Niet de juiste verhouding van de twee componenten

De epoxy is niet juist gemengd. Dit komt omdat een goede epoxy Houtrotvuller of Plamuur bestaat uit een A en een B component met een exacte verhouding. Het is erg moeilijk om precies de juiste verhouding te krijgen als je dit zelf in moet schatten, bijvoorbeeld wanneer je 2 losse potjes hebt. EAZYFIX© heeft hier een elegante oplossing voor. In de premium houtrotvuller zit in een speciaal systeem waardoor je gegarandeerd de juiste (2:1) verhouding uit de koker knijpt. Meng de componenten op het plastic Mengplatea, tot het een egale lichtbruine kleur heeft. Vanaf dat moment kun je aan de slag met het vullen van de reparatie.

4. Lucht in de reparatie

Soms zit er lucht of luchtbelletjes in de reparatie. Als er lucht in de epoxy zit zal dit zorgen voor minder duurzaam eindresultaat. Lucht wil, als het warm wordt namelijk uitzetten en zal daarmee spanning in de reparatie opwekken. In het ergste geval lijdt dit tot scheuren in de reparatie. Zorg ervoor dat je tijdens het mengen van de epoxy al goed de luchtbelletjes eruit drukt. Ook bij het vullen van de reparatie druk je de epoxy goed aan met het EAZYFIX® RVS opbouwmes. Soms hoor je daarbij een knetterend geluid. Dit zijn kleine luchtbelletjes die de Houtrotvuller verlaten.

5. Repareren in de volle zon

Epoxy droogt sneller in de zon. Daarom kun je dus beter niet repareren in de volle zon. Het uitharden gaat anders namelijk te snel, wat leidt tot een kortere verwerkingstijd en een minder goed vormbare Houtrotvuller. Daarnaast is het ook verstandig om de reparatie bij het uitharden uit de zon te houden, zodat de epoxy niet te warm wordt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het EAZYFIX® Mengplateau als overkapping.

Wil je alle stappen van een Houtrotreparatie bekijken? Ga dan naar de kluscoach. Daar vind je handige stap-voor-stap video’s van verschillende soorten Houtreparaties.

DEEL:

RECENTE BERICHTEN:

Onze succesgarantie uitgelegd

Houtrot is een aantasting aan het houtwerk, veroorzaakt door schimmels. Aan de buitenkant, zeker met geschilderd houtwerk, zie je niet direct dat het hout aangetast is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en handige tips & tricks? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang direct een kortingscode van 10% korting voor je eerstvolgende bestelling. Bekijk alle voordelen van de nieuwsbrief online.

Scroll naar boven